Kryptovaluta og bitcoin ordbog/begreber/slang

Bitcoin guides
Kryptovaluta ordbog – begreber og forkortelser

Kryptovaluta har en masse forskellige forkortelser og udtryk, som en krypto nybegynder nemt kan fare vild i. For den almindelig person giver det absolut ingen mening, når man støder på dem første gang.

De bruges ofte i forkortet udgave, er på engelsk – og kan være en jungle at finde rundt i til at begynde med. Det nytter jo ikke at læse en tekst om kryptovaluta eller blockchain, hvis man ikke ved hvad DIAMOND HANDS er!

De udtryk/forkortelser der er tilføjet i listen, er nogle udtryk man ofte vil støde på og som er gode at kende, inden man går igang med f.eks købe og/eller handle med bitcoin, ethereum eller anden kryptovaluta på en krypto børs. Eller bare gerne vil lære mere om blockchain og kryptovaluta.

Derfor har vi lavet denne oversigt over de forskellige udtryk og forkortelser der findes i kryptovaluta verdenen.

ALTCOINS

Alle andre kryptovalutaer end Bitcoin, kaldes Altcoins. Ethereum er altså også en altcoin.

BAGHOLDER

En person, der ejer en bestemt kryptovaluta, som falder i værdi, indtil den er værdiløs

BEAR MARKET

Et negativt marked med panik i markedet og faldende kurser

BEAR TRAP

En “fælde” hvor kursen/prisen som var på vej op, pludselig falder og derefter igen stiger

BTD

Buy the Dip. Opfordring til at købe en populær kryptovaluta, som er faldet markant i kurs.

BTFD

Buy the fu*king dip. Opfordring til at købe en populær kryptovaluta, som er faldet markant i kurs

BULL MARKET

Et positivt marked med stigende priser/kurser og udtryk for grådighed (greed) i markedet.

BULL TRAP

En “fælde” hvor kursen, som var på vej ned, pludselig stiger og derefter igen falder.

DEAD CAT BOUNCE

Et kort og midlertidigt opsving i prisen/kursen efter et stort og længere fald

DUMP

Prisen/kursen falder voldsomt i en meget kort periode.

DYOR

Do Your Own Research – lyt ikke betingelsesløst til nogen – lav din egen grundige research før du køber eller sælger kryptovaluta.

FAUCET

Websted, der belønner dig med meget små mængder kryptovaluta for at gennemføre en bestemt opgave på blockchain.

FOMO

Fear Of Missing Out – Når en kryptovaluta stiger eksplosivt og trenden er at det fortsætter, så der panik købes af tradere når prisen er højest og derefter falder prisen/kursen markant.

FUD

Fear, uncertainty, doubt – nyheder eller rygter der har negativ effekt på kryptovaluta kurserne generelt, eller en specifik kryptovaluta og som i de fleste tilfælde er usande oplysninger.

HODL

Betyder egentlig bare HOLD. Når prisen/kursen på en kryptovaluta der er investeret i er faldet meget, men man sælger ikke og HOLDER i stedet sin kryptovaluta så længe at kursen stiger igen.

Se her hvordan HODL opstod

MCAP

Markedsværdien (marketcap) for en given kryptovaluta, som er en indikator for den samlede værdi af kryptovalutaen (supply X pris/coin).

MOON

Når en kryptovaluta stiger voldsomt i værdi (x100 eller mere) så “går den til månen”.

Proof-of-stake

Flere og flere blockchains er begyndt at bruge POS (proof-of-stake) eller bare staking i daglig tale. Brugerne af kryptovalutaer der understøtter staking, kan fra deres wallet “låse” deres kryptovaluta. Derved har brugerne bestemmelsesret i netværket og er med til at validere transaktioner på blockchain. Så længe kryptovalutaen er låst optjener brugerne en % som kan direkte udbetales til egen wallet. Der er normal en oplåsnings periode på 2-4 uger. Det varierer fra blockchain til blockchain.

PUMP

Prisen stiger voldsomt i en meget kort periode.

PUMP & DUMP

Prismanipulation af kursen, hvor der først er stor stigninger i pris/kurs og derefter et voldsomt fald. Dette er ofte forårsaget af Whales (se nedenstående).

SHITCOIN

En coin (kryptovaluta) uden egentlig potentiel værdi eller brug, men som har en stor følgerskare der alle håber på lige netop deres shitcoin bliver populær. Mange kalder DOGE for en shitcoin, mens andre er 100% overbevist om at den bliver en af de mest populære kryptoer i fremtiden.

RSI

Relativ styrke indeks (Relative Strength Index), en populær handelsindikator anvendt i trading analyse (TA) på kryptovaluta kurser.

WALLET

Digital pung hvor du kan opbevare, sende og modtage bitcoin og/eller andre kryptovaluta.

WHALE

En, som har akkumuleret så meget kryptovaluta, at vedkommende nemt kan påvirke kursen ved køb eller salg af store mængder krypto (f.eks i forbindelse med et pump & dump).