Bitcoin/kryptovaluta mining – er det profitabelt?

Gratis kryptovaluta
Hvad er mining og er det profitabelt?

Mining betyder på dansk “minedrift” og det er faktisk et meget passende ord at bruge. Der er ikke nogen bjerge der skal udgraves, men istedet skal der findes bitcoin/kryptovaluta.Men er det muligt at skabe en passiv indkomst i kryptovaluta og kan man sige at det er “gratis kryptovaluta”?

“Bitcoin is the process of issuing bitcoin, built on the calculation of mathematical problems”

Mining er den proces der verificerer alle transaktioner i netværket (blockchain). Udregningerne er lange og komplekse, og det kræver en kraftig computer at løse dem. Der bliver frigivet en ny block ca. hver 10 minut og hver af disse blokke udbetaler bitcoin til aktørerne i netværket. Nogen udregninger giver et resultat, en tilfældig talværdi, som belønnes med et bestemt antal bitcoin.

Det er umuligt på forhånd at vide, hvilke udregninger der giver gevinst, og derefter er det helt tilfældigt, hvor computeren starter med at regne. Der findes bl.a mining pools, hvor et større antal computere samles i en såkaldt pool og deles om gevinsten, der statistisk set udbetales til den computer med mest regnekraft.

Når der udbetales bitcoin for en verificeret block, bliver det meldt til alle de andre aktører på blockchain og dem der er i gang med at løse samme regnestykke må starte forfra på den næste tilfældige udregning, der måske, måske ikke, giver gevinst. Så på den måde er gevinsten gratis, men der skal altså udføres et stykke arbejde og investeres i mining udstyr. Det er også grunden til at blockchain teknologien er så sikker som den er. Da der bliver frigivet nye blocks med jævne mellemrum, har en hacker kun ca. 10 min, før han skal starte forfra.

Alle kan deltage i mining

Alle kan deltage i denne proces, det kræver ikke andet end den CPU der sidder i din computer. Det er også muligt at bruge det grafikkort der sidder i computeren i forvejen. Det skal dog lige understreges, at det nok ville være usandsynligt at blive belønnet af netværket, hvis man kun kører CPU, da regnekraften er lav i forhold til den sværhedsgrad der er på de udregninger der skal udføres for at lave transaktioner på blockchain.

Udover det er der strømregning man skal tage højde for, hvis man kører grafikkortet på maximal ydelse. I 2009 var sværhedsgraden på den blockchain som bitcoin er baseret på, meget lavere end den er idag og de første transaktioner udbetalte 50 bitcoins til hver verificeret block. Der var det muligt at mine bitcoin på en laptop med CPU.

Hvis man absolut vil igang, er det muligt at måske gå ind i mining af nye kryptovaluta på markedet. Der er stadig en del der er baseret på proof-of-work teknologien (som beskrevet ovenfor), men størstedelen af de nyere kryptovaluta er baseret på proof-of-stake (iåse din kryptovaluta). Proof-of-stake forbruger ikke strøm og er derfor grønnere for miljøet. F.eks overgår Ethereum (ETH) til proof-of-stake her i 2021.

Der bruges meget strøm og regnekraft til mining

Idag bruges overvejende ASIC. ASIC betyder Applikations Specifikke Integrerede Kredsløb. Det er en mikrochip der er udformet og fremstillet til et meget specifikt formål. ASICs designet til Bitcoin minedrift blev udgivet i begyndelsen af 2013. ASIC bruger store mængder strøm, men er langt hurtigere end alle tidligere mining teknologier og har allerede gjort GPU mining økonomisk uklogt.

I 2017 blev det vurderet at bitcoin netværket har et  strømforbrug der svarer til til hele Danmarks strømforbrug, ifølge Bitcoin Energy Consumption Index.

Mining af bitcoin eller anden kryptovaluta er ikke den bedste måde at optjene kryptovaluta på. Med mindre man har adgang til gratis strøm i lange baner! Se flere muligheder for at få fat i noget gratis kryptovaluta på vores oversigt.

Kryptoupdate anbefaler at man holder sig væk fra alt der hedder cloudmining. Det er med stor sandsynlighed et scam!

Se en kort video om bitcoin mining

Powered by CryptoRival
Powered by CryptoRival