Hvad er Ethereum?

Altcoins updates
Altcoins updates

Du har måske hørt, at Ethereum er en kryptovaluta som Bitcoin. Selvom Ethereum er den tredjestørste kryptovaluta efter markedsværdi, er det meget mere end en virtuel mønt. Det er også en blockchain-platform og kryptovaluta – brugt til at gennemføre transaktioner på platformen – kaldes faktisk Ether, selvom det også ofte kaldes Ethereum.

Ethereums historie og funktion

Ethereum blev lanceret i 2015 og er en open-source, blockchain-baseret og decentraliseret softwareplatform, der bruges til sin egen kryptovaluta, Ether.

Ethereum er en open source-platform, der bruger blockchain-teknologi til at oprette og køre decentrale digitale applikationer (kaldes også DAPPS), der gør det muligt for brugere at indgå aftaler og gennemføre transaktioner direkte med hinanden for at købe, sælge og handle varer og tjenester uden en mellemmand.

For eksempel kan brugerne omgå banker for at overføre penge, springe over at bruge en advokat til at udarbejde en salgskontrakt og starte deres eget fundraising-sted til Kryptovaluta Crowdsale i stedet for at gå gennem et crowdfunding-websted.

Ethereum opererer via et globalt netværk af computere, der arbejder sammen som en supercomputer. Netværket samler og kører ”smart contracts” – applikationer, der i teorien er uafhængige af enhver indblanding eller censur fra tredjepart, da blockchain er modstandsdygtig over for manipulation.

Smart contracts kører nøjagtigt som programmeret, hvilket i høj grad reducerer risikoen for svindel og er selvudførende, som en salgsautomat, der udfører kontraktbetingelserne digitalt. Når det er bevist, at visse betingelser er opfyldt, såsom overførsel af en betaling, overføres varen eller gøres tilgængelig for køberen.

Forskellen mellem ethereum og internettet er, at alle disse aftaler og alle data vedrørende din transaktion er gemt i individuelle blockchain-hovedbøger, ikke i et centralt lager som Googles eller Facebooks, så det er ikke så sandsynligt, at det kompromitteres af et databrud. Brugeren har kontrol over sine egne data.

Hvad er Ether?

En udvikler, der bygger Ethereum-apps, skal betale gebyrer for at være vært for og udføre apps på Ethereum-netværket, og en bruger der bruger sådanne apps, skal betale for at bruge appen. Ether fungerer som et medium for at tillade sådanne betalinger. En udvikler, der bygger en app, der bruger minimale netværksressourcer, betaler færre Ether sammenlignet med den, der bygger apps med høj ressource.

Ether er ”brændstoffet” i Ethereum

De nødvendige beregningsressourcer til at udføre en smart contract spores og betales med Ether – kaldes populært “gas fee”. Ligesom en ineffektiv motor vil kræve mere brændstof, og en effektiv motor vil forbruge mindre brændstof, kræver datahungrige apps mere Ether for at behandle transaktioner.

Brug af Ether på Ethereum netværket eller i en decentral app afhænger af mængden af beregningskraft og tid, der kræves af en bestemt proces, anmodning eller transaktion. Jo mere beregningskraft og tid der kræves af en app, jo højere er ether gebyret, der opkræves for den handling, der skal gennemføres. Denne mekanisme adskiller sig især fra, hvordan en standardkryptovaluta fungerer. Ikke desto mindre har Ether egenskaber, der ligner kryptoer som Bitcoin.

Hvorfor blev Ethereum grundlagt?

Ethereum blev grundlagt af den 19-årige russisk-canadiske Vitalik Buterin, hvis hensigt var at tage den teknologi, der drev Bitcoins digitale valuta og bruge den til at demokratisere alt fra organisationer, forretning, valutaer og endda gøre det muligt for brugere at oprette dit eget land med en uforanderlig forfatning – at lægge beslutningstagning, magt og økonomisk kontrol i sine egne hænder og tage det væk fra verdens centralbanker, virksomheder og magtmæglere.

Bitcoin vs. Ethereum: Hvad er forskellen?

Bitcoin- og Ethereum netværk er forskellige med hensyn til deres overordnede mål. Mens bitcoin blev oprettet som et alternativ til nationale valutaer og dermed stræber efter at være et udvekslingsmedium og en opbevaring af værdi, var Ethereum beregnet som en platform til at lette uforanderlige, programmatiske kontrakter og applikationer via sin egen valuta.

BTC og ETH er begge digitale valutaer, men det primære formål med Ether er ikke at etablere sig som et alternativt økonomisk system, men snarere at lette og tjene penge på driften af Ethereum smart contracts og decentral applikationsplatform (dapps – decentralized apps).

Imidlertid har Ethereums popularitet skubbet det i konkurrence med alle kryptokurver, især fra et erhvervsdrivendes perspektiv. I det meste af sin historie siden lanceringen i midten af 2015 har Ether været tæt bag bitcoin i den samlede markedsværdi (marketcap).

Når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at Ether økosystemet er meget mindre end bitcoins: pr. Januar 2020 var Ethers marketcap lige under 16 milliarder dollars, mens Bitcoin lå på næsten 10 gange så meget, mere end 147 milliarder dollars.

Transaktioner er blevet for dyre – Ethereum 2.0

Når der er pres på Ethereum netværket, stiger prisen for en transaktion (gas fee). Det betyder at en overførsel kan koste op til $100 i gebyrer, hvilket jo ikke er holdbart i længden. Planen med Ethereum 2.0 er at overgå til et proof-of-stake setup (staking), istedet for et mining netværk, nøjagtig ligesom Bitcoin. Det vil eliminere disse problemer, da POS (proof-of-stake), er baseret på at brugerne låser deres kryptovaluta i netværket. Brugerne er dermed til at holde netværket kørende og godkende transaktioner og bliver belønnet med f.eks Ether, nøjagtig som minere bliver belønnet i Bitcoin netværket. Jo mere der låses i en given kryptovaluta, jo mere bliver der udbetalt. Belønningen svarer  i de fleste tilfælde til omkring 5% pa (om året). Se en fantastisk explainer video om Ethereum 2.0 nedenfor!

Hvad er Ethereum 2.0?