Virtual Private Network (VPN)

Kryptovaluta sikkerhed - køb en VPN
Hvordan fungerer en VPN?

Hvad er en VPN, og hvordan fungerer den?

En VPN (Virtual Private Network) skjuler din IP-adresse ved at lade netværket omdirigere den via en specielt konfigureret fjernserver, der køres af en VPN-vært. Dette betyder, at hvis du surfer online med en VPN, bliver VPN-serveren kilden til dine data. Det betyder, at din internetudbyder og andre tredjeparter ikke kan se, hvilke websteder du besøger, eller hvilke data du sender og modtager online. En VPN fungerer som et filter, der forvandler alle dine data til sludder. Selv hvis nogen skulle få fat i dine data, ville det være ubrugeligt.

Hvad er fordelene ved en VPN-forbindelse?

En VPN-forbindelse skjuler din datatrafik online og beskytter den mod ekstern adgang. Ukrypterede data kan ses af alle, der har netværksadgang og ønsker at se den. Med en VPN kan hackere og cyberkriminelle ikke afkode disse data.

Sikker kryptering: For at læse dataene har du brug for en krypteringsnøgle. Uden en ville det tage millioner af år for en computer at aflæse koden i tilfælde af et Brute Force Attack. Ved hjælp af en VPN er dine online aktiviteter skjult selv på offentlige netværk.

Skjult dit opholdssted: VPN-servere fungerer i det væsentlige som din fuldmægtige på internettet. Da de demografiske placeringsdata kommer fra en server i et andet land, kan din faktiske placering ikke bestemmes. Derudover gemmer de fleste VPN-tjenester ikke logfiler over dine aktiviteter. Nogle udbydere registrerer på din adfærd på din personlige side, men videregiver ikke disse oplysninger til tredjeparter. Dette betyder, at enhver potentiel registrering af din brugeradfærd forbliver permanent skjult.

Adgang til regionalt indhold: Regionalt webindhold er ikke altid tilgængeligt overalt. Tjenester og websteder indeholder ofte indhold, der kun kan tilgås fra bestemte dele af verden. Standardforbindelser bruger lokale servere i landet til at bestemme din placering. Dette betyder, at du ikke kan få adgang til indhold derhjemme, mens du rejser, og at du ikke kan få adgang til internationalt indhold hjemmefra. Med VPN-lokationsspoofing kan du skifte til en server til et andet land og effektivt ændre din placering. Det er bl.a muligt at få adgang til den amerikanske udgave af Netflix, som har et større udvalg af film og serier, end den danske version.

Sikker dataoverførsel: Hvis du arbejder eksternt, skal du muligvis få adgang til vigtige filer på din virksomheds netværk. Af sikkerhedsmæssige årsager kræver denne form for information en sikker forbindelse. For at få adgang til netværket kræves der ofte en VPN-forbindelse. VPN-tjenester opretter forbindelse til private servere og bruger krypteringsmetoder for at reducere risikoen for datalækage.

Hvad skal en god VPN kunne?

Din VPN skal være i stand til at udføre en eller flere opgaver. Selve VPN’en skal også beskyttes mod trusler. Disse funktioner bør forventes af en omfattende VPN-løsning:

Kryptering af din IP-adresse: Det primære job for en VPN er at skjule din IP-adresse fra din internetudbyder og andre tredjeparter. Dette giver dig mulighed for at sende og modtage information online uden risiko for at andre end dig og VPN-udbyderen ser det.

Kryptering af protokoller: En VPN skal også forhindre dig i at efterlade spor for eksempel i form af din internethistorik, søgehistorik og cookies. Kryptering af cookies er især vigtigt, fordi den forhindrer tredjeparter i at få adgang til fortrolige oplysninger såsom personlige data, økonomiske oplysninger og andet indhold på websteder.

To-faktor-godkendelse: Ved at bruge en række godkendelsesmetoder kontrollerer en stærk VPN alle, der prøver at logge ind. For eksempel kan du blive bedt om at indtaste en adgangskode, hvorefter en kode sendes til din mobile enhed. Dette gør det vanskeligt for ubudne tredjeparter at få adgang til din sikre forbindelse.

Sådan surfer du sikkert med en VPN

En VPN krypterer din surfingadfærd, som kun kan afkodes ved hjælp af en nøgle. Kun din computer og VPN kender denne nøgle, så din internetudbyder kan ikke genkende, hvor du surfer. Forskellige VPN’er bruger forskellige krypteringsprocesser, men fungerer generelt i tre trin:

  • Når du er online, skal du starte din VPN. VPN fungerer som en sikker tunnel mellem dig og internettet. Din internetudbyder og andre tredjeparter kan ikke registrere denne tunnel.
  • Din enhed er nu på VPN lokalt netværk, og din IP-adresse kan ændres til en IP-adresse, der leveres af VPN-serveren.
  • Du kan nu surfe på internettet, da VPN beskytter alle dine personlige data.

Er VPN virkelig så sikker?

Det er vigtigt at bemærke, at VPN ikke fungerer som omfattende antivirussoftware. Mens de beskytter din IP og krypterer din internethistorik, beskytter en VPN-forbindelse ikke din computer mod angreb udefra. For at gøre dette skal du anvende en form for antivirussoftware. Fordi brug af en VPN alene beskytter dig ikke mod virus, bots eller anden malware. Når malware har fundet vej til din enhed, kan den stjæle eller beskadige dine data, uanset om du kører en VPN eller ej. Det er derfor vigtigt, at du bruger en VPN sammen med et omfattende antivirusprogram for at sikre maksimal sikkerhed.

Valg af en sikker VPN-udbyder

Det er også vigtigt, at du vælger en VPN-udbyder, som du kan stole på. Mens din internetudbyder ikke kan se din internettrafik, kan din VPN-udbyder. Hvis din VPN-udbyder er kompromitteret, er du det også. Af denne grund er det afgørende, at du vælger en betroet VPN-udbyder for både at skjule dine internetaktiviteter og sikre det højeste sikkerhedsniveau.

Anbefalinger til VPN-udbydere

NordVPN er en af de mest populære VPN-udbyder, men også af god grund. De har et utal af funktioner som udbyder. Med NordVPN sikres alle dine internetdata bag en mur af næste generations kryptering. Én konto giver dig mulighed for at oprette forbindelse til op til 6 enheder, gøre dem alle sikre – i en hvilken som helst kombination. NordVPN tilbyder også dobbeltbeskyttelse, så du er i stand til at skifte din IP-adresse to gange og dermed beskytte din internetsikkerhed med et ekstra lag af sikkerhed.