Hvad er staking?

Hvad er staking?
Hvad er staking?

Staking er processen med at holde en bestemt mængde kryptovaluta i en wallet og bruge den til at validere transaktioner på blockchain netværket. Som tak for denne service tjener man som staker en belønning i form af ny kryptovaluta. Mængden af ​​belønning, der tjenes, er proportionel med mængden af ​​kryptovaluta, der stakes og længden af ​​tiden, det holdes låst i wallet.

Proof-of-stake (POS) kryptovaluta

En måde at tjene passiv indkomst fra staking er ved at købe en kryptovaluta, der bruger en proof-of-stake (PoS) konsensusmekanisme. Nogle eksempler på PoS-kryptovalutaer inkluderer Ethereum, Cosmos og Tezos. Disse kryptovalutaer kan købes på en kryptovalutabørs og derefter overføres til en tegnebog, der understøtter staking.

Når kryptovalutaen er i staking wallet, kan den “delegeres” til en validator, der vil udføre den faktiske staking på netværket. Validatoren tjener en del af staking-belønningerne, og resten fordeles til delegatorerne proportionelt med mængden af ​​kryptovaluta, de har staked. Dette giver individer mulighed for at tjene staking belønninger uden at skulle køre deres egen validator, men med den tilføjede risiko, der følger med at delegere til en tredjepart.

Blockchain validator

En anden måde at tjene passiv indkomst fra staking er ved at køre din egen validator. Denne mulighed kræver mere teknisk viden og en højere startinvestering, da det kræver opsætning og vedligeholdelse af en server til at køre validator softwaren. Det giver dog også mulighed for en højere potentiale afkast på investeringen, da validatoren tjener en del af staking-belønningerne og alle transaktionsgebyrerne på netværket.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom staking kan være en måde at tjene passiv indkomst på, er det ikke uden risiko. Værdien af ​​den stakede kryptovaluta kan flukturere, og hvis værdien falder, kan stakeren ende med at tjene mindre end de oprindeligt har investeret. Derudover er der en risiko for, at validatoren eller netværket selv kan blive hacket, hvilket resulterer i et tab af midler.

Samlet set kan staking være en måde at tjene passiv indkomst fra kryptovaluta, men det er vigtigt at forstå risiciene og gøre ens egen research, før man investerer i en POS kryptovaluta.